بررسی تاثیر آب زیرزمینی کم عمق و شور بر عملکرد گیاه استویا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی در گروه مهندسی آب دانشگاه رازی

2 استاد، دانشگاه رازی، تخصص: آبیاری

3 کرمانشاه، بزرگراه امام خمینی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات

چکیده

استفاده از آبهای زیرزمینی شور کم عمق که در بعضی دشت های موجود در مناطق جنوبی، شمالی، غرب و شمال غرب موجود است به عنوان یک منبع آب آبیاری می تواند تا حدودی آب مورد نیاز پاره ای از گیاهان را تامین کند. در این رابطه آزمایشی به منظور بررسی اثر آب زیرزمینی کم عمق و شور بر کمک به تبخیر و تعرق گیاه استویا در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی انجام شد. تیمارهای اعمال شده شامل آب زیرزمینی با سطوح شوری 1 و 2 و 6 و 10 دسی زیمنس بر متر در سه عمق 7/0 و 9/0 و 2/1 متر بود. نتایج نشان داد که درصد مشارکت آب زیرزمینی برای سطوح شوری 1، 2، 6 و 10 دسی زیمنس بر متر در اعماق 7/0 و 9/0 و 2/1 متری به ترتیب در حدود (5/66 ، 7/57 ، 3/45) ، (5/61 ، 7/52 ، 1/42)، (9/59 ، 4/49 ، 0/41) و (0/59 ، 6/46 ، 1/40) درصد نیاز کلی گیاه بود. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از آبهای زیر زمینی کم عمق با شوری کمتر از 2 دسی زیمنس بر متر برای آبیاری گیاه استویا می تواند به صورت قابل توجهی نیاز آبی گیاه را برطرف نموده و به تبخیر و تعرق گیاه کمک کند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigating on the effect of shallow saline groundwater on the Stevia yield

نویسندگان [English]

  • zahra Jalili 1
  • Houshang Ghamarnia 2
  • Danial Kahrizy 3
1 Ph.D student in Depatment of Water Resources Engineering, Razi University
2
3 Dept of Plant Breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Kermanshah, Iran
چکیده [English]

The use of shallow groundwater as a source of irrigation water can be used in different plains located in southern, northern, western and north western parts of country during most crops planting period. In this investigation Lysimetric experiments were conducted to determine the contribution made by groundwater to the overall water requirements of (Stevia Rebaudiana B.). The plants were grown in 36 columns, each having a diameter of 0.40 m and packed with silty clay soil. The three replicate randomized complete block factorial experiments were carried out using different treatment combinations. Nine treatments were applied by maintaining groundwater, with an EC of 1, 2, 6 and 10 dS/m, at three different water table levels (0.7, 0.9 and 1.20 m) with supplementary surface irrigation. The supplementary irrigation requirement for each treatment was applied by adding water (EC of 1 dS/m). The average percentage contribution from groundwater for the different treatments (1, 2, 6 and 10 dS/m) and water table depths (0.7, 0.9 and 1.2 meter) as (66.5, 57.7, 45.3) and (61.5, 52.7, 42.1) and (59.9, 49.4, 41.0) and (59.0, 46.6, 40.1) percent of the average annual (Stevia Rebaudiana B.) water requirement respectively. The overall results showed that the shallow ground water with quality less than 2 dS/m can be used to compensate a most part of the annual plant water requirement.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Groundwater
  • saline
  • shallow
  • Stevia
  • Semi-arid climate
1. بارگاهی، خ.، موسوی، س ع ا. (1397)، تأثیر سطح ایستابی کم‌عمق شور آب زیرزمینی بر کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق گلرنگ (Carthamus tinctoriuse L.)، مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، سال دهم شماره (3) 69:59.
2. جلیلی، ز.، قمرنیا، ه. و کهریزی، د. (1397)، برآورد آب مورد نیاز و ضرایب گیاهی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) در اقلیم نیمه‌خشک در شرایط لایسیمتری، مجله علوم آب و خاک دانشگاه صنعتی اصفهان (پذیرش برای چاپ).
3. Ansari, R. & Khanzad, A.N. (1995). Biological amelioration of saline soil. In: Proceeding of a workshop on drainage system performance in the Indus plain and future strategies. Drainage research institute of Pakistan. JANUARY: 217-222.
4. Ayars, J. E., Schoneman, R. A., Soppe, R. W.,  Mead, R. M.  & Brown, L. C. (2009). Irrigating cotton in the presence of shallow groundwater. Drainage in the 21st century, Proceedings of the 7th International Drainage Symposium, Orlando, Florida, USA, 8-10 March. 82-89.
5. Benz, L. C., Doering, E. J. & Reichman, G. A. (1984). Water table condition to alfalfa evaporation and yield in sandy soil. Trans. ASAE 27: 1307-1312.
6. Benz, L. C., Doering, E. J. & Reichman G. A. (1985a). Alfalfa yield and evapotranspiration
     response to static watertable and irrigation. Trans. ASAE 28(4):1178-1185.
7. Ebtsam, A., El-Housini, M.A., Ahmed, M.S. Hassanein & Tawfik, M.M. (2014). Effect of Salicylic Acid (SA) on Growth and Quality of Stevia (Stevia rebaudiana Bert.) Under Salt Stress. American-Eurasian J. Agric. & Environ. Sci., 14 (4): 275-281, 2014
8. Ghamarnia, H. & Jalili, Z. (2014). Shallow saline groundwater use by Black cumin (Nigella sativa L.) inthe presence of surface water in a semi-arid region. Agricultural Water Management 132: 89-100.
9. Ghamarnia, H., Miri, E., Jafarizade, M. & Ghobadi, M. (2011). Nigella Sativa plant growth rate at different growth stages to determine the lysimeter method. Journal of Water in Agriculture, (2):146-133.
10. Goins, T., Lunin, J. & Worley, H. L. (1966). Water table effects on growth of tomatoes, snap beans and sweet corn. Trans. ASAE 9: 530-533.
11. Mondase, R.L., Antonio, V.G., Liliana, Z.B. & Kong, A.H-Hen. (2012). Steviarebaudiana Bertoni, source of a highpotency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects. Food Chemistry, 132: 1121-1132.
12. Noory, H., Liaghat, A.M., Chaichi, M.R. & Parsinejad, M. (2009). Effects of water table management on soil salinity and alfalfa yield in a semi-arid climate. Journal of irrigation science, DOI 10.1007/s00271-009-0155-2.
13. Reis, M., Coelho, L., Santos, G., Kienle, U. & Beltr, J.  (2015). Yield response of stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) to the salinity of irrigation water. Agricultural Water Management, 152 (2015): 217-221.