@article { author = {Jalili, zahra and Ghamarnia, Houshang and Kahrizy, Danial}, title = {Investigating on the effect of shallow saline groundwater on the Stevia yield}, journal = {Water and Irrigation Management}, volume = {8}, number = {2}, pages = {193-209}, year = {2018}, publisher = {University of Tehran, College of Aburaihan}, issn = {2251-6298}, eissn = {2382-9931}, doi = {10.22059/jwim.2018.264526.630}, abstract = {The use of shallow groundwater as a source of irrigation water can be used in different plains located in southern, northern, western and north western parts of country during most crops planting period. In this investigation Lysimetric experiments were conducted to determine the contribution made by groundwater to the overall water requirements of (Stevia Rebaudiana B.). The plants were grown in 36 columns, each having a diameter of 0.40 m and packed with silty clay soil. The three replicate randomized complete block factorial experiments were carried out using different treatment combinations. Nine treatments were applied by maintaining groundwater, with an EC of 1, 2, 6 and 10 dS/m, at three different water table levels (0.7, 0.9 and 1.20 m) with supplementary surface irrigation. The supplementary irrigation requirement for each treatment was applied by adding water (EC of 1 dS/m). The average percentage contribution from groundwater for the different treatments (1, 2, 6 and 10 dS/m) and water table depths (0.7, 0.9 and 1.2 meter) as (66.5, 57.7, 45.3) and (61.5, 52.7, 42.1) and (59.9, 49.4, 41.0) and (59.0, 46.6, 40.1) percent of the average annual (Stevia Rebaudiana B.) water requirement respectively. The overall results showed that the shallow ground water with quality less than 2 dS/m can be used to compensate a most part of the annual plant water requirement.}, keywords = {Groundwater,saline,shallow,Stevia,Semi-arid climate}, title_fa = {بررسی تاثیر آب زیرزمینی کم عمق و شور بر عملکرد گیاه استویا}, abstract_fa = {استفاده از آبهای زیرزمینی شور کم عمق که در بعضی دشت های موجود در مناطق جنوبی، شمالی، غرب و شمال غرب موجود است به عنوان یک منبع آب آبیاری می تواند تا حدودی آب مورد نیاز پاره ای از گیاهان را تامین کند. در این رابطه آزمایشی به منظور بررسی اثر آب زیرزمینی کم عمق و شور بر کمک به تبخیر و تعرق گیاه استویا در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی انجام شد. تیمارهای اعمال شده شامل آب زیرزمینی با سطوح شوری 1 و 2 و 6 و 10 دسی زیمنس بر متر در سه عمق 7/0 و 9/0 و 2/1 متر بود. نتایج نشان داد که درصد مشارکت آب زیرزمینی برای سطوح شوری 1، 2، 6 و 10 دسی زیمنس بر متر در اعماق 7/0 و 9/0 و 2/1 متری به ترتیب در حدود (5/66 ، 7/57 ، 3/45) ، (5/61 ، 7/52 ، 1/42)، (9/59 ، 4/49 ، 0/41) و (0/59 ، 6/46 ، 1/40) درصد نیاز کلی گیاه بود. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از آبهای زیر زمینی کم عمق با شوری کمتر از 2 دسی زیمنس بر متر برای آبیاری گیاه استویا می تواند به صورت قابل توجهی نیاز آبی گیاه را برطرف نموده و به تبخیر و تعرق گیاه کمک کند.}, keywords_fa = {آب زیرزمینی,شوری,کم عمق,استویا,اقلیم نیمه خشک}, url = {https://jwim.ut.ac.ir/article_70973.html}, eprint = {https://jwim.ut.ac.ir/article_70973_bbb0ac6d4a523595ade064a303d67cfe.pdf} }