ارزیابی مطلوبیت سبد غذایی گیاهی از منظر ابعاد زیست محیطی و مقایسه آن با سبد غذایی رایج جامعه ایرانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 استاد، گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

3 دانشیار، گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

4 دانشیار، گروه انرژی‌های نو و محیط‌زیست دانشکده علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

5 دانشیار، گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

6 استاد، گروه حفاظت محیط‌زیست، پردیس علوم طبیعی، دانشگاه ماساچوست، آمهرست، آمریکا.

چکیده

تولید و مصرف غذا، یکی از ابعاد مهم تأثیر کشاورزی بر منابع آب محسوب می‌شود. از این‌رو تغییر سبدغذایی خانوار به‌طور مستقیم می‌تواند بر وضعیت منابع آب تأثیر گذارد. در این پژوهش از شاخص‌های ردپای آب و کربن برای تعیین مطلوبیت دو سبدغذایی گیاهی و رایج جامعه استفاده شد. نتایج نشان داد که اگرچه شاخص بحران آب سازمان ملل (UN/WCI) با تغییر سبدغذایی رایج جامعه به سبدغذایی گیاهی همچنان بحران شدید آبی را نشان می‌دهد اما ترویج و انتخاب سبدغذایی گیاهی، می‌تواند منجربه کاهش فشار بر منابع آب و محیط‌زیست ایران شود. سبدغذایی رایج و سبدغذایی گیاهی به ترتیب ردپای آبی معادل 7/62 و 3/56 میلیارد مترمکعب/سال برای کشور به همراه دارد. سبدغذایی گیاهی با تولید 5/205 میلیون تن CO2 در سال، نزدیک به 9/3 میلیون تن CO2 کم‌تری نسبت به سبدغذایی رایج تولید می‌کند. درحالت کلی سبدغذایی گیاهی سبب کاهش 10 درصدی ردپای آب مصرفی و کاهش تقریباً 2 درصدی ردپای کربن تولیدی نسبت به سبدغذایی رایج جامعه می‌شود. در بررسی سهم گروه‌های غذایی سبد گیاهی از منظر ردپای آب مصرفی، گروه حبوبات و مغزها (38%) و از منظر ردپای کربن تولیدی، گروه سبزیجات (27%) بیشترین تأثیر را بر منابع آب دارند. نتایج این تحقیق توصیه می‌کند که با تغییر سبدغذایی رایج جامعه ایرانی به سبدغذایی گیاهی، گروه‌های غذایی میوه‌ها و سبزیجات سهم بیش‌تری را در وعده‌های غذایی مصرفی داشته باشند و بجای آن از مصرف انواع گوشت‌ها و نان و غلات (به ویژه برنج) کاسته شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluating the desirability of a vegan food basket in terms of environmental dimensions and comparing it to Iranian society's common food basket

نویسندگان [English]

  • Ali Mohammadi 1
  • Mohammad Ebrahim Banihabib 2
  • Saman Javadi 3
  • Hossein Yousefi 4
  • Hamed Pouraram 5
  • .Timothy O Randhir 6
1 Ph. D. Candidate, Department of Water Engineering, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran
2 Professor, Department of Water Engineering, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran.
3 Associate Professor, Department of Water Engineering, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran.
4 Associate Professor, Department of Renewable Energies Engineering, Faculty of New Sciences & Technologies, University of Tehran, Tehran, Iran.
5 Associate Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutritional Sciences and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences (TUMS), Tehran, Iran.
6 Professor, Department of Environmental Conservation, College of Natural Sciences, University of Massachusetts, Amherst, USA.
چکیده [English]

Food production and consumption is one of the important dimensions of agriculture's impact on water resources. Therefore, changing the household food basket can directly affect the status of water resources. In this study, water and carbon footprint indices were used to determine the desirability of two Vegan and common food baskets in the community. The results showed that although the United Nations Water Crisis Index (UN/WCI) still shows a severe water crisis by changing the common food basket to a vegan food basket, the promotion and selection of vegan food baskets can reduce the pressure on Iran's water resources and environment. Vegan and common food baskets result in a water footprint of 56.3 and 62.7 BCM, respectively. With a production of 205.5 million tons of CO2 per year, the vegan food basket produces about 3.9 million tons less CO2 than the common food basket. In general, vegan food basket causes a 10% reduction in water consumption and about 2% reduction in carbon footprint compared to the common food basket. In the study of the share of the vegan food groups in water footprint, the group of legumes and nuts (38%) and in terms of produced carbon footprint, the group of vegetables (27%) have the greatest impact on water resources. The results of this study suggest that by changing the common food basket to a vegan food basket, fruit and vegetable food groups should have a greater share in meals. Instead, the consumption of meats, breads and cereals (especially rice) should be reduced.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Carbon footprint
  • Iran
  • UN/WCI
  • Water footprint
  1. BP. (2007). Calculator of Carbon Emission. http://www.bp.com/. [Accessed: July 23th, 2019].
  2. Di, X., Nie, Z., Yuan, B., & Zuo, T. (2007). Life cycle inventory for electricity generation in China. The International Journal of Life Cycle Assessment12(4), 217-224.
  3. Dowlatabadi, N., Banihabib, M., & Roozbahani, A. (2020). Modeling of the Water Resources system of Hoor-Al-Azim/Hawizeh Wetland using System Dynamics Approach. Iran-Water Resources Research, 16(2), 18-34. [In Persian]
  4. FAOSTAT. (2019). Retrieved from http://www.fao.org/faostat/en/#home
  5. FAO. (2019). The State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture (Eds Bélanger, J. & Pilling, D.) 6. FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture Assessments. Rome. pp 572.
  6. Guppy, L., & Anderson, K. (2017). Global water crisis: The facts. Hamilton, UNU-INWEH, 35p.
  7. Harris, F., Moss, C., Joy, E. J., Quinn, R., Scheelbeek, P. F., Dangour, A. D., & Green, R. (2020). The water footprint of diets: a global systematic review and meta-analysis. Advances in Nutrition11(2), 375-386.
  8. IPCC. (2006). IPCC Guidelines for national greenhouse Gas Inventories. IPCC/IGES, Hayama, Japan.
  9. IPCC. (2019). Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems (eds Shukla, P. R. et al.). https://www.ipcc.ch/srccl/ download (2019).
  10. Iribarren, D., Vázquez-Rowe, I., Hospido, A., Moreira, M. T., & Feijoo, G. (2010). Estimation of the carbon footprint of the Galician fishing activity (NW Spain). Science of the Total Environment, 408(22), 5284-5294.
  11. ISO 14044. (2006). Environmental management-Life cycle assessment-Requirements and guidelines.
  12. Li, J., Yang, W., Wang, Y., Li, Q., Liu, L., & Zhang, Z. (2018). Carbon footprint and driving forces of saline agriculture in coastally reclaimed areas of eastern China: a survey of four staple crops. Sustainability, 10(4), 928.
  13. Luo, T., Yue, Q., Yan, M., Cheng, K., & Pan, G. (2015). Carbon footprint of China's livestock system–a case study of farm survey in Sichuan province, China. Journal of Cleaner Production, 102, 136-143.
  14. Madani, K., AghaKouchak, A., & Mirchi, A. (2016). Iran’s socio-economic drought: challenges of a water-bankrupt nation. Iranian Studies49(6), 997-1016.
  15. Mazaheri, M., & Abdolmanafi, N. (2017). Investigating the water crisis and its consequences in the country. Islamic Parliament Research Center of the Islamic Republic of Iran. 31p. (in Persian)
  16. Mekonnen, M. M., & Gerbens-Leenes, W. (2020). The water footprint of global food production. Water12(10), 2696.
  17. Mekonnen, M. M., & Gerbens-Leenes, W. (2020). The water footprint of global food production. Water12(10), 2696.
  18. Mekonnen, M.M., & Hoekstra, A.Y. (2012). A global assessment of the water footprint of farm animal products. Ecosystems15(3), 401-415.
  19. Mohammadi, A., Yousefi, H., Noorollahi, Y., & Sadatinejad, S. (2017). Choosing the best province in potato production using water footprint assessment. Iranian journal of Ecohydrology, 4(2), 523-532. (in Persian)
  20. Nouri, H., Stokvis, B., Galindo, A., Blatchford, M., & Hoekstra, A. Y. (2019). Water scarcity alleviation through water footprint reduction in agriculture: the effect of soil mulching and drip irrigation. Science of the total environment653, 241-252.
  21. Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science360(6392), 987-992.
  22. Soltani, A., Alimagham, S. M., Nehbandani, A., Torabi, B., Zeinali, E., Zand, E., ... & van Ittersum, M. K. (2020). Modeling plant production at country level as affected by availability and productivity of land and water. Agricultural Systems183, 102859.
  23. Stocker, T. F., Qin, D., Plattner, G. K., Alexander, L. V., Allen, S. K., Bindoff, N. L., ... & Xie, S. P. (2013). Technical summary. In Climate change 2013: the physical science basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change(pp. 33-115). Cambridge University Press.
  24. Weidema, B. P., Bauer, C., Hischier, R., Mutel, C. L., Nemecek, T., Reinhard, J., ... & Wernet, G. (2013). Data quality guidelines for the ecoinvent database version 3: Overview and methodology (final).
  25. West, T. O., & Marland, G. (2002). A synthesis of carbon sequestration, carbon emissions, and net carbon flux in agriculture: comparing tillage practices in the United States. Agriculture, Ecosystems & Environment91(1-3), 217-232.
  26. Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., ... & Murray, C. J. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet393(10170), 447-492.
  27. WWAP (United Nations World Water Assessment Programme). (2014). The United Nations World Water Development Report 2014: Water and Energy. Paris, UNESCO.
  28. Xie, H., Wang, L., & Chen, X. (2008). Improvement and application of ecological footprint model.
  29. Xiong, X., Zhang, L., Hao, Y., Zhang, P., Chang, Y., & Liu, G. (2020). Urban dietary changes and linked carbon footprint in China: a case study of Beijing. Journal of environmental management255, 109877.
  30. Yang, S.H., (1996). The research of City Trees effects of carbon and oxygen balance. City Environment & Ecology, 9(001), 37-39. (In Chinese)
  31. Yousefi, H., Mohammadi, A., Noorollahi, Y., & Sadatinejad, S. (2018). Water footprint evaluation of Tehran’s crops and garden crops. Journal of Water and Soil Conservation, 24(6), 67-85. (In Persian)
  32. Yuan, Q., Song, G., Fullana-i-Palmer, P., Wang, Y., Semakula, H. M., Mekonnen, M. M., & Zhang, S. (2017). Water footprint of feed required by farmed fish in China based on a Monte Carlo-supported von Bertalanffy growth model: A policy implication. Journal of Cleaner Production153, 41-50.