تخمین تابع تولید ارقام بادام‌‌زمینی در سطوح مختلف آب آبیاری و شوری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه مهندسی آب، تهران، ایران

2 دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دکترای آبیاری و زهکشی، تخصص: آب و خاک

3 دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان

4 دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تخصص: هیدرولوژی

چکیده

شوری آب و خاک از مهم‌ترین چالش‌های کشاورزی است. در این راستا، پژوهشی با هدف بررسی عملکرد و تخمین تابع تولید ارقام بادام‌زمینی در شرایط آبیاری و شوری، در قالب کرت‌های دوبار خردشده و بر پایة طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال در استان گیلان اجرا شد. عامل اصلی شامل آبیاری با مدیریت 40، 60، 80 و 100 درصد نیاز آبی و تیمار فرعی شامل شوری با مقادیر 1، 3 ، 5 و 7 دسی‌زیمنس بر متر و تیمار فرعی‌فرعی شامل چهار رقم بادام‌زمینی (’گیل‘، ’گرگانی‘، ’جنوبی‘ و ’مصری‘) بود. بیشینة عملکرد دانه در رقم ’جنوبی‘ با شوری 1 دسی‌زیمنس بر متر و در رقم ’گیل‘ با شوری 5 دسی‌زیمنس بر متر به‌ترتیب 1254 و 1127 کیلوگرم در هکتار بود. اثر آبیاری بر ارقام نشان داد که بیشینة مقدار عملکرد دانه طی دو سال در رقم ’گیل‘ و در شرایط 80 درصد نیاز آبی به‌ترتیب 1483 و 1347 کیلوگرم در هکتار بود. بیشینة عملکرد دانه در رقم ’گیل‘ و در شرایط 100 درصد نیاز آبی و شوری 1 دسی‌زیمنس بر متر در سال اول و دوم به‌ترتیب 1883 و 1710 کیلوگرم در هکتار بود. با توجه به نتایج، رقم ’گیل‘ مناسب‌ترین رقم برای کشت در منطقه است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Estimation of production function in peanut cultivars on irrigation management and salinity levels

نویسندگان [English]

  • Ali Abdzad Gohari 1
  • Hossein Babazadeh 2
  • Ebrahim Amiri 3
  • Hossein Sedghi 4
1 Water Sci. and Eng. Dept., Agriculture and Natural Resources College, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 Water Sci. and Eng. Dept., College of Agriculture and Natural Resources, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
3 Islamic Azad University, Lahijan Branch, Lahijan, Iran
4 Water Sci. and Eng. Dept., Science and research branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
چکیده [English]

Irrigation water salinity is one of the most important challenges in agriculture. The purpose of this study was to evaluate the yield and yield of peanut varieties under irrigation and salinity conditions. The present two years study was carried out in a split plot based on randomized complete block design with three replications in Guilan province. The main factor was irrigation with 40, 60, 80 and 100% water requirement and sub-treatment was including salinity of 1, 3, 5 and 7 dS/m and sub-treatment was including four peanut cultivars (‘Guil’, ‘Gorgani’, ‘Jonobi’ and ‘Mesri’). The highest seed yield was obtained in ‘Jonobi’ cultivar with 1 dS/m salinity and ‘Guil’ cultivar with 5 dS/m was 1254 and 1127 kg/ha respectively. The effect of irrigation on cultivars showed that the highest amount of seed yield in ‘Guill’ cultivar in both years, in condition of 80% water requirement was 1483 and 1347 kg/ha respectively. The highest seed yield in cultivar and in 100% water requirement and 1 dS/m salinity in both year was 1883 and 1710 kg/ha, respectively. According to the results, ‘Guil’ cultivar is the most suitable cultivar for cultivation of the study area.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Agronomic traits
  • correlation coefficients
  • ‘Guil’ cultivar
  • yield
  • Water requirement
  1. اعظم زاده شورکی م، صادق خلیلیان م و مرتضوی س­ا (1390) انتخاب تابع تولید و برآورد ضریب اهمیت انرژی در بخش کشاورزی. اقتصادکشاورزی و توسعه، سال نوزدهم، شماره 76:24-35.
  2. نجفی مود م (1384) طراحی سیستم های آبیاری تحت فشار (ترجمه). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، 378 صفحه.
  3. Abou Kheira Abdrabbo A (2009) Macromanagement of deficit-irrigated peanut with sprinkler irrigation. Agricultural Water Management. 96: 1409–1420.
  4. Benoit S, Jeremie L and Pascal C (2004) Irrigation scheduling of confectionery groundnut in senegalusing simple water balance model. Agricultural water management. 67: 201-220.
  5. El-Boraie FM, Abo-El-Ela HK and Gaber AM (2009) Water Requirements of Peanut Grown in Sandy Soil under Drip Irrigation and Biofertilization. Australian Journal of Basic and Applied Sciences. 3: 55-65.
  6. FAO. 2013. Oilseeds: world market and trades, Current World Production, Market and trade reports.
  7. Geerts S and Raes D (2009) Deficit irrigation as an on-farm strategy to maximize cropwater productivity in dry areas. Agricultural water management. 96: 1275–1284.
  8. Kaya C, Higgs D and Kirnak H (2001) The effects of high salinity (NaCl) and supplementary phosphorus and potassium on physiology and nutrition development of spinach. Bulgarian Journal of Plant Physiology. 27: 47-59.
  9. Lal R (2008) Soils and sustainable agriculture. A review. Agronomy for Sustainable Development. 28:57–64.
  10. Mensah, J.K., Akomeah, P.A., Ikhajiagbe, B., Ekpekurede, E.O., (2006) Effects ofsalinity on germination: growth and yield of five peanut genotypes. African journal of Biotechnology. 5: 1973–1979.
  11. Mushtaq S and Moghaddasi M (2011) Evaluating the potential of deficit irrigation asan adaptive response to climate change and environment demand. Environmental Science and Policy. 14: 1139–1150.
  12. Ould Ahmed BA, Inoue M, and Moritani S (2010) Effect of saline water irrigation andmanure application on the available water content, soil salinity and growth ofwheat. Agricultural water management. 97: 16–170.
  13. Pitman MG and Lauchli A (2002) Global impact of salinity and agriculturalecosystem. In: Lauchli, A., Luttge, U., Salinity: Environment-Plants-Molecule. Kluwer, Dordrecht, pp. 3–20.
  14. Salwa ARH, Shaban KA and Tantawy MF (2010) Studies on salinity tolerance oftwo peanut cultivars in relation to growth, leaf water content some chemicalaspects and yield. Applied sciences research. 6: 1517–1526.
  15. Singh AL, Hariprassana K and Solanki RM (2008) Screening and selection of groundnut genotype for tolerance of salinity. Australian Journal of Crop Science 1(3): 69-77.
  16. Tanji, KK (2002). Salinity in the soil environment. In: Lauchli, A., Luttge, U., Salinity: Environment Plants Molecule. Kluwer. pp. 21–25.
  17. Vorasoot N, Songsri P, Akkasaeng C, Jogloy S and Patanothai A (2003) Effect of water stress on yield and agronomic characters of peanut (Arachis hypogaea L.). Songklanakarin Journal of Science and Technology. 25(3): 283-288.