بررسی تاثیر سطوح مختلف کم آبیاری متعارف در مقایسه با آبیاری بخشی ریشه بر عملکرد و بهره‌وری آب در سیب زمینی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه تهران

10.22059/jwim.2025.385011.1204

چکیده

افزایش جمعیت و به دنبال آن نیاز به غذا و محصولات کشاورزی بیشتر، موجب تقاضای بیشتر آب در بخش کشاورزی شده است. یکی از راهکارهای مدیریتی برای غلبه بر این مشکل، کم آبیاری کنترل شده است. آبیاری قطره‌ای سطحی و آبیاری بخشی ریشه از جمله این راهکارها محسوب می‌شود. لذا، یک طرح تحقیقاتی در یک منطقه نیمه خشک ایران برای ارزیابی اثرات دو سیستم آبیاری قطره‌ای سطحی متعارف و روش آبیاری بخشی ریشه و سه سطح آبیاری (100 درصد نیاز آبی (I100)، 75 درصد نیاز آبی (I75) و 55 درصد نیاز آبی (I55)) بر ویژگی‌های رشد، عملکرد و بهره وری آب آبیاری در دو سال زراعی 1401 و 1402 انجام شد. نتایج نشان داد رطوبت خاک در سیستم آبیاری قطره‌ای نسبت به روش آبیاری بخشی ریشه کمتر بود. عملکرد تر و خشک سیب زمینی در روش آبیاری بخشی ریشه نسبت به سیستم آبیاری قطره‌ای بالاتر بود. در مقابل راندمان مصرف آب آبیاری در تیمار I55 بیشترین مقدار (60/6 و 55/7 کیلوگرم بر متر مکعب) و در تیمار I100 کمترین مقدار (53/5 و 23/6 کیلوگرم بر متر مکعب) را به ترتیب در‌ سیستم آبیاری قطره‌ای و روش آبیاری بخشی ریشه داشت. این نتایج نشان می‌دهد که با آبیاری کامل (I100) و روش آبیاری بخشی ریشه حداکثر عملکرد سیب زمینی حاصل شده ولی راندمان مصرف آب آبیاری کاهش می‌یابد، در حالی که ادغام روش آبیاری بخشی ریشه با کم آبیاری به دلیل مصرف آب کمتر در بهره‌وری آب موثر بوده و اجازه می‌دهد از این شیوه‌ها در شرایط کم آبی استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of different levels of conventional Defficit irrigation compared to partial root drying technique on yield and water use efficiency in potato

نویسندگان [English]

  • Mahdi Malekpour
  • Masood Parsinejad
  • Farhad Mirzaii
Tehran University
چکیده [English]

The increasing demand for water due to population growth has caused a decrease in agricultural water resources in areas that are facing water shortages. Therefore, a field experiment was conducted in an arid region of Iran to evaluate the effects of two irrigation systems [conventional drip irrigation (DI) and partial root drying (PRD)] and three irrigation levels [100%, 75%, and 55% of crop evapotranspiration (I100, I75, and I55, respectively)] on the growth traits, tuber yield, and water productivity (WP) of potato (Solanum tuberosum L.) during the 2023 and 2024 growing seasons. Soil moisture (θv) was lower under the DI system than under the PRD system. The fresh and dry tuber yields were higher under the PRD system than under the DI system. By contrast, WP was highest with the I55 treatment (6.60 and 7.55 kg m-3) and lowest with the I100 treatment (5.53 and 6.23 kg m-3) under the DI and PRD systems, respectively. These findings indicate that full irrigation (I100) with the PRD system maximizes potato yield but decreases water productivity, whereas integration of the PRD system with deficit irrigation is effective in improving water productivity due to less water being consumed, allowing these practices to be used under scarce water conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Irrigation
  • Productivity
  • Deficit
  • Drip