%0 Journal Article %T اثر شدت‌های مختلف کم‌آبی و شوری بررشد برگ، ساقه و ریشه گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) %J مدیریت آب و آبیاری %I دانشگاه تهران، دانشکدگان ابوریحان %Z 2251-6298 %A بصیری, مهسا %A قمرنیا, هوشنگ %A قبادی, مختار %D 2020 %\ 05/21/2020 %V 10 %N 1 %P 1-14 %! اثر شدت‌های مختلف کم‌آبی و شوری بررشد برگ، ساقه و ریشه گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) %K اندام زیرزمینی %K تنش %K سطح برگ %K صفات هوایی %K لایسیمتر %K نیاز آبی %R 10.22059/jwim.2019.281106.681 %X به‌منظور بررسی تأثیر تنش‌های کم‌آبی و شوری آب آبیاری براندام‌های هوایی و زیرزمینی نعناع فلفلی، دو آزمایش به صورت جداگانه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 و در مزرعه تحقیقاتی گروه مهندسی آب پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی انجام گرفت. در آزمایش کم‌آبیاری، تیمارهای مورد بررسی شامل سه سطح شاهد (آبیاری کامل یا 100 درصد نیاز آبی)، 20 درصد کم‌آبیاری (80 درصد نیاز آبی) و 40 درصد کم‌آبیاری (60 درصد نیاز آبی) بودند. تیمارهای مورد بررسی در آزمایش شوری آب آبیاری شامل چهار سطح شاهد (9/0)، دو، سه و چهار دسی‌زیمنس بر متر بودند. نتایج نشان داد که اثر کم‌آبی بر صفات هوایی شامل وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک برگ، سطح برگ و ارتفاع ساقه و هم‌چنین صفات زیرزمینی نظیر وزن خشک ریشه، طول ریشه، سطح، حجم و چگالی ریشه معنی‌دار بود. بیش‌ترین و کم‌ترین مقدار وزن خشک برگ برای تیمارهای 100 و 60 درصد نیاز آبی به‌ترتیب معادل 47/2 و 54/1 گرم در بوته به‌دست آمد. با اعمال 20 و 40 درصد کم‌آبیاری سطح برگ نسبت به تیمار شاهد 22 و 31 درصد کاهش یافت. اعمال شوری آب آبیاری نیز برای تیمارهای دو، سه و چهار دسی‌زیمنس بر متر باعث کاهش 15، 20 و 47 درصدی سطح برگ شد. با توجه به نتایج بالاترین حد قابل‌تحمل گیاه به شوری آب آبیاری سه دسی‌زیمنس بر متر به‌دست آمد. %U https://jwim.ut.ac.ir/article_76211_de666e4e4b46d8ed36b3978d0933d6a8.pdf