@article { author = {Sajjadi, Farasat and Sharifan, Hossein and Hezarjaribi, Aboutaleb and Ghorbani-e-Nasrabad, Ghorban}, title = {The effect of salinity stress and over irrigation on yield and yield components of green pepper}, journal = {Water and Irrigation Management}, volume = {6}, number = {1}, pages = {89-100}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran, College of Aburaihan}, issn = {2251-6298}, eissn = {2382-9931}, doi = {10.22059/jwim.2016.60922}, abstract = {The goal of this study was to investigate the effect of salinity and amounts of irrigation water on yield and yield components green pepper (Capsicum annum) variety of green Hashemi in greenhouse conditions.The research was done based on factorial experiment in completely randomized design including three replications as pot planting in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources.Irrigation water quality consist of five levels of salinity (0%, 10%, 20%, 30% and 40% of the mixing sea water and tap water) and the quantity of irrigation water consist of three levels (100%, 125% and 150% of water requirement were considered). Data were analyzed with SAS and the results showed that the effect of irrigation water quantities on length, diameter and length to diameter ratio of fruit was significant (P<0.05). The results showed that effect of irrigation water salinity on number of fruit per plant, fresh and dry weight, plant height, length, diameter and length to diameter ratio of fruit was significant (P<0.01). The interaction effect of salinity and irrigation water quantities on plant height, length and length to diameter ratio of fruit was significant (P<0.01), but diameter of fruit was significant (P<0.05).}, keywords = {Capsicum annum L,Flooding,pepper,quantity of irrigation water,Water quality}, title_fa = {تأثیر تنش شوری و بیش‌آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد فلفل سبز}, abstract_fa = {آزمایشی به‌منظور بررسی تأثیر توأم تنش‌های آبی و شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه فلفل سبز (Capsicum annum) رقم گرین هاشمی (در شرایط گلخانه‌ای)، در آزمایش فاکتوریل دو عاملی در قالب طرحی کاملاً تصادفی با سه تکرار به‌صورت گلدانی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. در این تحقیق به دو فاکتور کیفیت و کمیت آب آبیاری توجه شد. فاکتور کیفیت آب آبیاری دارای پنج سطح شوری (۰، ۱۰، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ درصد اختلاط آب شور دریای خزر) و فاکتور کمیت آب آبیاری شامل سه سطح (۱۰۰، ۱۲۵ و ۱۵۰ درصد تبخیر از سطح تشت) بود. با استفاده از نرم‌افزار SAS نتایج تجزیة آماری پس از برداشت، نشان داد که میزان آب آبیاری بر طول میوه، قطر و نسبت طول به قطر میوه در سطح احتمال 5 درصد معنادار و میزان شوری آب آبیاری نیز بر تعداد میوه‌های برداشت‌شده از هر بوته، وزن تر، وزن خشک، ارتفاع بوته، طول، قطر و نسبت طول به قطر میوه در سطح احتمال ۱ درصد کاملاً معنادار بود. همچنین، اثر برهمکنش میزان آب آبیاری و شوری بر ارتفاع بوته، طول میوه و نسبت طول به قطر میوه در سطح ۱ درصد و قطر میوه در سطح احتمال ۵ درصد معنادار بوده است.}, keywords_fa = {شرایط گلخانه‌ای,غرقابی,کمیت آب آبیاری,کیفیت آب,Capsicum annum L}, url = {https://jwim.ut.ac.ir/article_60922.html}, eprint = {https://jwim.ut.ac.ir/article_60922_8deb25294ce4b0f90b6186aa9ea67fc6.pdf} }