@article { author = {Ghamarnia, Houshang and Kholdi Rezaie, Azade and Ghobadi, Mokhtar}, title = {The effects of supplementary irrigation on yield and water use efficiency of three lentil (Lens Culinaris L.) cultivars}, journal = {Water and Irrigation Management}, volume = {5}, number = {2}, pages = {215-227}, year = {2015}, publisher = {University of Tehran, College of Aburaihan}, issn = {2251-6298}, eissn = {2382-9931}, doi = {10.22059/jwim.2015.57445}, abstract = {In this study, the effect of four levels of supplemental irrigation on water use efficiency and yield of three lentil cultivars (Kimia, ILL6037 and Qazvin) in two years 2013 and 2014 was conducted. Experiments were performed in water engineering group research station of Agriculture and Natural Resources Campus of Kermanshah Razi University using by available Pots as two factorial agented and was based on Completely randomized plot that done in three replicates. Different levels of supplemental irrigation were such as: irrigation at flowering, sheathing, seedling and without supplemental irrigation. The supplementary irrigation at flowering, sheathing, seedling stages were applied by observation 50% of the flowering, sheathing and seedling starting, respectively. Results showed that the highest crop seed yield was belong to seedling treatment for variety of Kimia that for the first and second year were determined as 122.3 and 104.1 g/m2, respectively. In both years of investigation, the Kimia variety than other cultivars under supplementary irrigation at the stage of seedling had the most water use efficiency. Also, the highest amount of protein was for the Kimia cultivar in rain fed treatment (without supplementary irrigation), that for the first and second years was determined as 30.01 and 30.60 percent, respectively.}, keywords = {Kimia,Pot,protein,rainfed,seedling}, title_fa = {بررسی اثر آبیاری تکمیلی بر عملکرد و کارایی مصرف آب سه رقم عدس (Lens Culinaris L.)}, abstract_fa = {در این پژوهش اثر اعمال چهار سطح آبیاری تکمیلی بر کارایی مصرف آب و عملکرد سه رقم عدس (کیمیا، ILL6037 و قزوین) در دو سال زراعی 92-1391 و 93-1392 بررسی شد. آزمایش‌ها در ایستگاه تحقیقاتی گروه مهندسی آب پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه، با بهره‌گیری از گلدان‌های موجود به‌صورت فاکتوریل دوعامله و بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. سطوح مختلف آبیاری تکمیلی عبارت بود از: آبیاری در مراحل گل‌دهی، غلاف‌دهی، دانه‌دهی و یک حالت بدون انجام آبیاری تکمیلی. زمان اعمال تیمارهای آبیاری تکمیلی در مراحل گل‌دهی، غلاف‌دهی و دانه‌دهی، به‌ترتیب با مشاهدۀ 50 درصد به گل نشستن بوته‌ها، غلاف‌بستن و شروع دانه‌بستن سنبله‌ها بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه مربوط به رقم کیمیا در تیمار آبیاری تکمیلی در مرحلۀ دانه‌دهی بود که به‌ترتیب برای سال‌های اول و دوم، 3/122 و 1/104 گرم در مترمربع به دست آمد. در هر دو سال، رقم کیمیا نسبت‌به دو رقم دیگر تحت تیمار آبیاری تکمیلی در مرحلۀ دانه‌دهی، بیشترین کارایی مصرف آب را به خود اختصاص داد. همچنین بیشترین میزان پروتئین، از آنِ رقم کیمیا در تیمار دیم (بدون آبیاری تکمیلی) بود که به‌ترتیب برای سال‌های اول و دوم 01/30 و 60/30 درصد به دست آمد.}, keywords_fa = {پروتئین,دانه‌دهی,دیم,کیمیا,گلدان}, url = {https://jwim.ut.ac.ir/article_57445.html}, eprint = {https://jwim.ut.ac.ir/article_57445_f5d261f179e64db11387d45502d8e4fd.pdf} }